piątek, 11 stycznia 2013

Zupa z soczewicy




A może tak bardzo szybki i jednocześnie bardzo smaczny, rozgrzewający obiad? Prostota w przypadku tej zupy to potrójna radość: nie wymaga dużo czasu, nie wymaga dużo pracy a jej smak, hm, no cóż, bez dwóch zdań niepowtarzalny.
Zapraszam na zupę z czerwonej soczewicy!



Składniki:
1 litr wywaru mięsnego
175 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
pietruszka
seler
sól
peperoncino
papryka słodka
mały koncentrat pomidorowy

Opcjonalnie:
zeszklona cebula

Przygotowanie:
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Soczewicę płuczemy, a następnie dodajemy ją wraz z warzywami do wrzącego wywaru mięsnego. Gotujemy aż warzywa będą prawie całkowicie miękkie, w tym czasie soczewica się pięknie rozgotuje. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko przyprawiamy. Zupa jest pyszna w ostrzejszej wersji, więc nie bójmy się dodać peperoncino.
Teraz pozostaje jedynie rozkoszować się smakiem naszej zupy, idealnej na chłodniejsze dni.

Bardzo chętnie poznam Wasze wraże wrażenia.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz