A może tak bardzo
szybki i jednocześnie bardzo smaczny, rozgrzewający obiad? Prostota w przypadku
tej zupy to potrójna radość: nie wymaga dużo czasu, nie wymaga dużo pracy a jej
smak, hm, no cóż, bez dwóch zdań niepowtarzalny.
Zapraszam na zupę
z czerwonej soczewicy!
Składniki:
1
litr wywaru
mięsnego
175
g
czerwonej soczewicy
2 marchewki
pietruszka
seler
sól
peperoncino
papryka słodka
mały koncentrat pomidorowy
Opcjonalnie:
zeszklona cebula
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Soczewicę
płuczemy, a następnie dodajemy ją wraz z warzywami do wrzącego wywaru mięsnego.
Gotujemy aż warzywa będą prawie całkowicie miękkie, w tym czasie soczewica się
pięknie rozgotuje. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko
przyprawiamy. Zupa jest pyszna w ostrzejszej wersji, więc nie bójmy się dodać
peperoncino.
Teraz pozostaje jedynie rozkoszować się smakiem naszej zupy, idealnej
na chłodniejsze dni.
Bardzo chętnie poznam Wasze wraże wrażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz