Szybka kolacja po całym dniu? Kiedy wracamy po pracy i chcemy zjeść coś dobrego a jednocześnie nie zajmującego dużo czasu na przygotowania? Dziś proponuję parówki jednak w nieco innym wydaniu - w towarzystwie sosu pomidorowego i zeszklonej cebulki. Do tego kromka pełnoziarnistego, najlepiej samodzielnie upieczonego chleba, i jesteśmy najedzeni.
Składniki (na 2 osoby):
4 cienkie parówki
3-4 pomidory
cebula
oliwa z oliwek
zioła
sól
pieprz lub chili (dla smakoszy ostrzejszych potraw)
4 cienkie parówki
3-4 pomidory
cebula
oliwa z oliwek
zioła
sól
pieprz lub chili (dla smakoszy ostrzejszych potraw)
Przygotowanie:
Parówki obrać, przekroić na pół (w poprzek), a następnie ich
końce ponacinać na 4. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy z oliwek i wrzucić
przygotowane parówki. Podsmażać na mniejszym ogniu (tak, żeby się nie spaliły).
Parówki powinny zmieniać się w małe ośmiorniczki, ponacinane końce będą
przypominać macki . Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i ją zarumienić
(trzeba uważać, żeby cebula się nie przypaliła).
Po chwili dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory i podsmażać
na wolnym ogniu tak, aby zrobił się piękny, aromatyczny sos pomidorowy. Gdy z
pomidorów odparuje nadmiar wody a całość będzie miała konsystencję gęstego
przecieru, dodajemy zioła, sól i ewentualnie inne przyprawy do smaku i gotowe!
Pyszne ośmiorniczki w sosie pomidorowym doskonale smakują z pełnoziarnistym chlebem.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz