Mroźny i wietrzny dzień. Aż nie chce się wychodzić z domu.
W takie dni chciałoby się jedynie owinąć w koc, popijać ciepłą herbatę z
malinami i zajadać smakołykami. Mam dziś dla Was doskonałą, małą, słodką
pokusę. Proponuję mini muffinki. Smaczne i delikatne. Chrupiące na zewnątrz,
puszyste w środku. Dodane czekoladowe kruszynki tylko wzmacniają ich walory
smakowe.
Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
(składniki na 50 mini muffinek)
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szkl cukru
- 125 g masła/margaryny
- 1 szkl mleka
- 1 jajko (całe)
- 1 łyżeczka aromatu rumowego lub migdałowego lub waniliowego (wg uznania)
Opcjonalnie:
- pokruszona czekolada, kuleczki czekoladowe, orzechy, rodzynki bądź inne suszone / kandyzowane owoce jako dodatek do muffinek
Przygotowanie ciasta:
Margarynę lub masło rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu i
pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy.
Dodajemy mleko, jajko, aromat oraz roztopiony i wystudzony tłuszcz. Dokładnie
mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. Do powstałej masy dodajemy według
uznania pokruszoną czekoladę, orzechy, suszone (drobno pokrojone) owoce.
Do foremki na mini muffinki wkładamy papilotki (nie są konieczne jeśli
używa się foremek silikonowych), a następnie wypełniamy je prawie do końca
masą.
Pieczenie:
Gotową blaszkę wkładamy na górną półkę rozgrzanego do 200 st. piekarnika i
pozostawiamy na ok. 20 min. (dot. piekarników bez termo-obiegu)
Dekorowanie muffinek:
Gotowe muffinki, po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem bądź
polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
Ciekawostka:
Ten sam przepis możemy wykorzystać do przyrządzenia dużych muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz