wtorek, 22 stycznia 2013

Pieczeń rzymska



Pieczeń rzymska - połączenie zielonego groszku, marchewki, pieczarek i mielonego mięsa. Idealna na ciepło - jako składnik obiadu, jak i na zimno - jako zamiennik dla tradycyjnych wędlin. Smakuje doskonale. Zapraszam zatem do jej skosztowania, w wybranym przez Was wariancie.





Składniki:

  • 75 dkg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
  • 40 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • szklanka mrożonego groszku
  • 4 jajka (1 surowe, 3 ugotowane na twardo)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostra papryka, czosnek)

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy do momentu odparowanie sosu z pieczarek. Obrane marchewki gotujemy na pół-twardo i kroimy w kostkę. Mięso dokładnie mieszamy z podsmażoną cebulą i pieczarkami, pokrojoną marchewką, mrożonym groszkiem, posiekaną natką pietruszki, tartą bułką oraz surowym jajkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Pieczenie:

Do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, przekładamy połowę naszej mięsno-warzywnej masy. Robimy trzy wgłębienia (w równych odstępach) i układamy w nich ugotowane na twardo jajka. Następnie przykrywamy pozostałą częścią masy i delikatnie, uważając na jajka, dociskamy.
Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy naszą potrawę ok. 1h w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

1 komentarz: