Pieczeń rzymska - połączenie zielonego groszku, marchewki, pieczarek i mielonego mięsa. Idealna na ciepło - jako składnik obiadu, jak i na zimno - jako zamiennik dla tradycyjnych wędlin. Smakuje doskonale. Zapraszam zatem do jej skosztowania, w wybranym przez Was wariancie.
Składniki:
- 75 dkg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 40 dkg pieczarek
- 3 cebule
- 3 marchewki
- szklanka mrożonego groszku
- 4 jajka (1 surowe, 3 ugotowane na twardo)
- 4 łyżki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostra papryka, czosnek)
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie
podsmażamy do momentu odparowanie sosu z pieczarek. Obrane marchewki gotujemy
na pół-twardo i kroimy w kostkę. Mięso dokładnie mieszamy z podsmażoną cebulą
i pieczarkami, pokrojoną marchewką, mrożonym groszkiem, posiekaną natką
pietruszki, tartą bułką oraz surowym jajkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Pieczenie:
Do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą,
przekładamy połowę naszej mięsno-warzywnej masy. Robimy trzy wgłębienia (w
równych odstępach) i układamy w nich ugotowane na twardo jajka. Następnie
przykrywamy pozostałą częścią masy i delikatnie, uważając na jajka,
dociskamy.
Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy naszą potrawę ok.
1h w temperaturze 200 stopni.
Rzeczywiście - jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuń