sobota, 12 stycznia 2013

Babka cytrynowa z polewą czekoladową



Zimne, sobotnie przedpołudnie skłoniło mnie do poszukiwań czegoś aromatycznego, idealnie pasującego do filiżanki kawy espresso i książki. Czegoś, co umili mój nastrój spowodowany aurą na zewnątrz. Surfując po necie natknęłam się na piękną babkę cytrynową (www.Domowe-Wypieki.pl). Hm.. „zabrzmiało” pysznie i aromatycznie. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco przepisu i nie dodała swoich tzw. 5 groszy :) Efekt? Wyrosła piękna i pyszna. Cytrynowy smak w połączeniu z aksamitną polewą, przygotowaną z prawdziwej gorzkiej czekolady – bomba. Cóż, jej żywot długi nie był – została szybko pochłonięta przez domowników :)
Zapraszam do wypróbowania pysznej babki i cieszenia się z jej cytrusowego smaku!



Składniki:
(foremka do babki z dziurką o średnicy ok 22 cm)

Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny (dużej)
  • starta skórka z 1 cytryny

Opcjonalnie:
  • ½ szklanki kandyzowanego ananasa, w kostce
Istotny szczegół:

Przed przystąpieniem do przygotowania masy wyjmij odpowiednio wcześniej jajka i margarynę z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Przygotowanie ciasta

Margarynę wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Każde jajko miksujemy z masą ok 2 minut z oraz sok z cytryny. Do powstałej masy dosypujemy pomału wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i ewentualnie kandyzowanego ananasa, mieszamy.

Pieczenie

Gotową masę wkładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok55 - 60 min (czas podany dla piekarnika gazowego, więc warto sprawdzać ciasto patyczkiem).
Pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia a następnie wykładamy i polewamy naszą babkę polewą czekoladową. 

Życzę udanych wypieków i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz