Zimne, sobotnie przedpołudnie skłoniło mnie do
poszukiwań czegoś aromatycznego, idealnie pasującego do filiżanki kawy espresso
i książki. Czegoś, co umili mój nastrój spowodowany aurą na zewnątrz. Surfując
po necie natknęłam się na piękną babkę cytrynową (www.Domowe-Wypieki.pl). Hm.. „zabrzmiało” pysznie i
aromatycznie. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco przepisu i
nie dodała swoich tzw. 5 groszy :) Efekt? Wyrosła piękna i pyszna. Cytrynowy smak
w połączeniu z aksamitną polewą, przygotowaną z prawdziwej gorzkiej czekolady –
bomba. Cóż, jej żywot długi nie był – została szybko pochłonięta przez
domowników :)
Zapraszam do wypróbowania pysznej babki i cieszenia się z jej
cytrusowego smaku!
Składniki:
(foremka do babki z dziurką o średnicy ok 22 cm)
Ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g cukru
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny (dużej)
- starta skórka z 1 cytryny
Opcjonalnie:
- ½ szklanki kandyzowanego ananasa, w kostce
Istotny szczegół:
Przed przystąpieniem do przygotowania masy wyjmij odpowiednio
wcześniej jajka i margarynę z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Przygotowanie ciasta
Margarynę wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Nie przerywając
miksowania dodajemy po jednym jajku. Każde jajko miksujemy z masą ok 2 minut z
oraz sok z cytryny. Do powstałej masy dosypujemy pomału wymieszaną mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i ewentualnie
kandyzowanego ananasa, mieszamy.
Pieczenie
Gotową masę wkładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
formy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok55 - 60 min (czas podany dla piekarnika
gazowego, więc warto sprawdzać ciasto patyczkiem).
Pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia a następnie wykładamy i polewamy naszą babkę polewą czekoladową.
Życzę udanych wypieków i smacznego!
Życzę udanych wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz