środa, 20 lutego 2013

Pulpety w sosie z pieczarkami


Proste i jednocześnie bardzo smaczne danie na obiad. Świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, za to smakuje doskonale, więc cieszy się niebywałym powodzeniem. Dziś zapraszam do przygotowania pulpetów w sosie z pieczarkami.




Składniki:
(ok. 30 sztuk)

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 6-8 pieczarek
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • cebula
  • przyprawy (sól, pieprz, peperoncino)
  • mąka do obtaczania pulpetów i ewentualnie zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą (4-5 łyżek) oraz przyprawami (sól i pieprz). Następnie robimy małe kuleczki. Po przygotowaniu wszystkich pulpetów obtaczamy je w mące. W międzyczasie obieramy warzywa i ścieramy je na tarce, na dużych oczkach oraz obieramy i kroimy (niezbyt drobno) pieczarki oraz siekamy cebulę a następnie podsmażamy je (pieczarki z cebulą) na patelni. Jak woda się zagotuje dodajemy starte warzywa, czekamy do ponownego zagotowania i wrzucamy powoli, partiami nasze pulpety. Po ok. 10 min. dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę i wszystko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Jeżeli nasz sos jest rzadki możemy zagęścić go mąką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz