Proste i jednocześnie bardzo smaczne danie na obiad. Świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, za to smakuje doskonale, więc cieszy się niebywałym powodzeniem. Dziś zapraszam do przygotowania pulpetów w sosie z pieczarkami.
Składniki:
(ok. 30 sztuk)
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- 6-8 pieczarek
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- cebula
- przyprawy (sól, pieprz, peperoncino)
- mąka do obtaczania pulpetów i ewentualnie zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą (4-5 łyżek) oraz
przyprawami (sól i pieprz). Następnie robimy małe kuleczki. Po przygotowaniu
wszystkich pulpetów obtaczamy je w mące. W międzyczasie obieramy warzywa i ścieramy
je na tarce, na dużych oczkach oraz obieramy i kroimy (niezbyt drobno) pieczarki
oraz siekamy cebulę a następnie podsmażamy je (pieczarki z cebulą) na patelni.
Jak woda się zagotuje dodajemy starte warzywa, czekamy do ponownego zagotowania
i wrzucamy powoli, partiami nasze pulpety. Po ok. 10 min. dodajemy podsmażone
pieczarki i cebulę i wszystko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i
gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Jeżeli nasz sos jest rzadki możemy zagęścić go
mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz