sobota, 5 stycznia 2013

Pierogi z mięsem, soczewicą i pieczarkami


Pani Soczewica, długo obok niej przechodziłam i się jej przyglądałam. Coś mnie przyciągało, ale nie mogłam się zebrać w sobie i bliżej jej poznać. W końcu nadszedł ten dzień, kiedy postanowiłam, że spróbuję. Padło na potrawę pyszną i sycącą – pierogi. Do tej pory przygotowywane przeze mnie klasycznie, z kapustą, mięsem czy serem. Ale warto było. Pierożki wyszły pyszne. Doskonałe zarówno ugotowane, jak i podsmażone. 
Polecam ich przygotowanie. 



Składniki (na ok. 30 sztuk) 
Ciasto na pierogi:
 2 szkl mąki
¾ szkl bardzo ciepłej wody
Farsz: 
175 g czerwonej soczewicy
3 ćwiartki kurczaka
6-7 pieczarek
1 cebula
przyprawy; sól, pieprz, peperoncino, czosnek (1-2 ząbki)
 
Przygotowanie farszu

Ćwiartki kurczaka gotujemy, oddzielamy mięso od kości, a następnie je mielimy. Soczewicę gotujemy na miękko. Pieczarki drobno kroimy i dusimy na patelni. 
Następnie dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę i razem podsmażamy ok. 10 min. (można dodać niewielką ilość masła). Wszystko przekładamy do większego naczynia, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Przygotowanie ciasta

Zagniatamy energicznie ciasto. Lepimy pierożki i gotujemy je w osolonej wodzie, przez kilka minut od wypłynięcia. 
Pierogi są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz