Pani Soczewica, długo obok niej przechodziłam i się jej przyglądałam. Coś mnie przyciągało, ale nie mogłam się zebrać w sobie i bliżej jej poznać. W końcu nadszedł ten dzień, kiedy postanowiłam, że spróbuję. Padło na potrawę pyszną i sycącą – pierogi. Do tej pory przygotowywane przeze mnie klasycznie, z kapustą, mięsem czy serem. Ale warto było. Pierożki wyszły pyszne. Doskonałe zarówno ugotowane, jak i podsmażone.
Polecam ich przygotowanie.
Składniki (na ok. 30 sztuk)
Ciasto na pierogi:
2 szkl mąki
¾ szkl bardzo ciepłej wody
¾ szkl bardzo ciepłej wody
Farsz:
175 g czerwonej soczewicy
3 ćwiartki kurczaka
6-7 pieczarek
1 cebula
przyprawy; sól, pieprz, peperoncino, czosnek (1-2 ząbki)
175 g czerwonej soczewicy
3 ćwiartki kurczaka
6-7 pieczarek
1 cebula
przyprawy; sól, pieprz, peperoncino, czosnek (1-2 ząbki)
Przygotowanie farszu
Ćwiartki kurczaka gotujemy, oddzielamy mięso od kości, a następnie je mielimy. Soczewicę gotujemy na miękko. Pieczarki drobno kroimy i dusimy na patelni.
Następnie dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę i razem podsmażamy ok. 10 min. (można dodać niewielką ilość masła). Wszystko przekładamy do większego naczynia, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Przygotowanie ciasta
Zagniatamy energicznie
ciasto. Lepimy pierożki i gotujemy je w osolonej wodzie, przez kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi są gotowe do
jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz