niedziela, 27 stycznia 2013

Ciasto orzechowo-jabłkowe z miodem


Orzechy włoskie, jabłka i miód - brzmi smacznie. A połączone w cieście? Szybkie do zrobienia, nieskomplikowane. Mmm...,doskonały deser. Do tego filiżanka aromatycznego espresso i popołudnie mija pysznie:). Zapraszam do spróbowania!




Składniki na ciasto:
(średnia, prostokątna blacha – ciasto wyrasta)

  • 2 szklanki mąki
  • 3/2 szklanki cukru
  • ¼ szklanki miodu (użyłam spadziowego)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ¾ szklanki posiekanych orzechów (1 ¼ szklanki do ciasta i ½ szklanki do posypania)
  • 3 większe jabłka pokrojone w kostkę
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie ciasta:

Ubijamy jajka z cukrem i miodem. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy olej cały czas miksując wsypujemy posiekane orzechy. Jak składniki nam się połączą przekładamy do masy jabłka i delikatnie, mieszamy wszystko łyżką/łopatką.

Pieczenie:

Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Nasze ciasto pieczemy 45 min. (czas podany dla piekarnika gazowego). Pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia.

Jak już ciasto będzie zimne polewamy je polewą czekoladową oraz posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi (jak ktoś woli wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałowymi).

Inspiracje: strona www.ugotuj.to (Ciasto wiewiórka) - przepis podany na tym blogu jest odrobinę zmodyfikowany.

Życzę udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz