Orzechy włoskie, jabłka i miód - brzmi smacznie. A połączone w cieście? Szybkie do zrobienia, nieskomplikowane. Mmm...,doskonały deser. Do tego filiżanka aromatycznego espresso i popołudnie mija pysznie:). Zapraszam do spróbowania!
Składniki na ciasto:
(średnia, prostokątna blacha – ciasto wyrasta)
- 2 szklanki mąki
- 3/2 szklanki cukru
- ¼ szklanki miodu (użyłam spadziowego)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- 1 ¾ szklanki posiekanych orzechów (1 ¼ szklanki do ciasta i ½ szklanki do posypania)
- 3 większe jabłka pokrojone w kostkę
- polewa czekoladowa
Przygotowanie ciasta:
Ubijamy jajka z cukrem i miodem. Dodajemy mąkę oraz proszek do
pieczenia i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy olej cały czas miksując
wsypujemy posiekane orzechy. Jak składniki nam się połączą przekładamy do masy
jabłka i delikatnie, mieszamy wszystko łyżką/łopatką.
Pieczenie:
Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i
wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Nasze ciasto pieczemy 45 min. (czas podany dla
piekarnika gazowego). Pozostawiamy
w formie do całkowitego wystygnięcia.
Jak już ciasto będzie zimne polewamy je polewą czekoladową oraz
posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi (jak ktoś woli wiórkami kokosowymi
bądź płatkami migdałowymi).
Inspiracje: strona www.ugotuj.to (Ciasto wiewiórka) - przepis podany
na tym blogu jest odrobinę zmodyfikowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz