niedziela, 10 marca 2013

Schab ze śliwką


Zima za oknem, więc postanowiłam popieścić troszkę żołądki domowników. Uznałam, że jedynym, słusznym wyborem w tej sytuacji będzie pachnący i soczysty schab pieczony w towarzystwie suszonych śliwek. Doskonały zarówno na obiad, jak i do kanapek. To był bardzo dobry pomysł – schab wyszedł pyszny. Spróbujcie, nie będziecie żałować.




Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • suszone śliwki
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakłuwamy i wkładamy śliwki (ok. co 2-3 cm). Wierzch schabu nacieramy porządnie solą i posypujemy pieprzem. Następnie wstawiamy do lodówki na ok. 2 dni.

Pieczenie:

Wkładamy schab do rękawa i pieczemy w 200 stopniach, przez ok. 1h (dotyczy piekarników bez termo-obiegu).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz