Zima za oknem, więc postanowiłam popieścić troszkę żołądki domowników. Uznałam, że jedynym, słusznym wyborem w tej sytuacji będzie pachnący i soczysty schab pieczony w towarzystwie suszonych śliwek. Doskonały zarówno na obiad, jak i do kanapek. To był bardzo dobry pomysł – schab wyszedł pyszny. Spróbujcie, nie będziecie żałować.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- suszone śliwki
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Nakłuwamy i wkładamy śliwki (ok. co 2-3 cm). Wierzch schabu nacieramy porządnie solą
i posypujemy pieprzem. Następnie wstawiamy do lodówki na ok. 2 dni.
Pieczenie:
Wkładamy schab do rękawa i pieczemy w 200 stopniach, przez ok. 1h (dotyczy piekarników bez termo-obiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz