niedziela, 6 stycznia 2013

Babeczki kajmakowe



Szary, pochmurny dzień. Niby zima, ale tak naprawdę tylko kalendarzowa. Brakuje bowiem pięknego, białego puchu. To, co widzę za oknem, bardziej przypomina mi jesień, ale bynajmniej nie naszą piękną i złotą. Aby sobie umilić chwile w te chłodne i mało nasłonecznione dni proponuję babeczki kajmakowe. Babeczki, które są wspaniałą przekąską i słodkim dodatkiem do kawy. Są mało pracochłonne, a ich przygotowanie może stanowić doskonałą zabawę rodzinną, angażującą nasze małe pociechy do wspólnej „pracy” :) co do smaku… mmmm, są po prostu wyśmienite.
Zapraszam do ich spróbowania!


Składniki: 
Masa kajmakowa 
Ciasto: 
(składniki na 20 babeczek) 
2 szkl mąki
2 żółtka
½ szkl cukru pudru
200 g masła

Opcjonalnie
jako dekoracja owoce suszone, orzechy bądź inne bakalie

Przygotowanie ciasta

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem a następnie siekamy razem z masłem. Dodajemy żółtka i energicznie wyrabiamy ciasto tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Po wyrobieniu ciasto w torebeczce chowamy do lodówki (ja używam woreczków do mrożenia) do schłodzenia. Pozostawiamy je na ok. 1 godz. (ciasto kruche im dłużej pozostaje w warunkach chłodniczych, tym jest smaczniejsze).

Pieczenie

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy z niego kółka (aby uniknąć wałkowania ciasta, formuję małe kulki w dłoniach i robię ręcznie placuszki). Gotowe placuszki wkładamy do wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą foremek a następnie nakłuwamy ciasto widelcem. Placuszki/wykrojone kółka powinny być takiej wielkości, aby mieściły się całkowicie w foremkach. Foremki z ciastem wkładamy na górną półkę rozgrzanego do 200 st. piekarnika i pozostawiamy na ok. 15-20 min. (dot. piekarników bez termo-obiegu).

Ciekawostka
Aby ciasto nie wyrastało podczas pieczenia można je przykryć folią aluminiową i wypełnić fasolą, kaszą lub ryżem. Po ok. 7- 10 min. usunąć nasze wypełnienie i dopiec babeczki.

Nadziewanie i dekorowanie babeczek
Po tym czasie wyciągamy nasze babeczki i  pozostawiamy do wystudzenia. A kiedy babeczki są już zimne wyciągamy je z foremek, nadziewamy masą kajmakową i ozdabiamy według własnego uznania np. orzechami czy suszonymi owocami. Proponuję przed nałożeniem masy wysmarować babeczki marmoladką np. truskawkową, co wspaniale wzbogaci smak naszych ciasteczek :)
Życzę udanych wypieków i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz