Szary, pochmurny dzień. Niby
zima, ale tak naprawdę tylko kalendarzowa. Brakuje bowiem pięknego, białego
puchu. To, co widzę za oknem, bardziej przypomina mi jesień, ale bynajmniej nie
naszą piękną i złotą. Aby sobie umilić chwile w te chłodne i mało nasłonecznione
dni proponuję babeczki kajmakowe. Babeczki,
które są wspaniałą przekąską i słodkim dodatkiem do kawy. Są mało
pracochłonne, a ich przygotowanie
może stanowić doskonałą zabawę rodzinną, angażującą nasze małe pociechy do
wspólnej „pracy” :) co do smaku… mmmm, są po prostu wyśmienite.
Zapraszam do ich spróbowania!Składniki:
Masa kajmakowa
Ciasto:
(składniki na 20 babeczek)
2 szkl mąki
2 żółtka
½ szkl cukru pudru
200 g
masła
Opcjonalnie
Opcjonalnie
jako dekoracja owoce
suszone, orzechy bądź inne bakalie
Przygotowanie ciasta
Przygotowanie ciasta
Mąkę mieszamy z cukrem
pudrem a następnie siekamy razem z masłem. Dodajemy żółtka i energicznie
wyrabiamy ciasto tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Po wyrobieniu ciasto w
torebeczce chowamy do lodówki (ja używam woreczków do mrożenia) do schłodzenia.
Pozostawiamy je na ok. 1 godz. (ciasto kruche im dłużej pozostaje w warunkach
chłodniczych, tym jest smaczniejsze).
Pieczenie
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy z niego kółka (aby
uniknąć wałkowania ciasta, formuję małe kulki w dłoniach i robię ręcznie
placuszki). Gotowe placuszki wkładamy do wysmarowanych masłem i posypanych
bułką tartą foremek a następnie nakłuwamy ciasto widelcem. Placuszki/wykrojone
kółka powinny być takiej wielkości, aby mieściły się całkowicie w foremkach. Foremki z ciastem wkładamy na górną półkę rozgrzanego do 200 st. piekarnika i
pozostawiamy na ok. 15-20 min. (dot. piekarników bez termo-obiegu).
Ciekawostka
Aby ciasto nie wyrastało
podczas pieczenia można je przykryć folią aluminiową i wypełnić fasolą, kaszą
lub ryżem. Po ok. 7- 10 min. usunąć nasze wypełnienie i dopiec babeczki.
Nadziewanie i dekorowanie babeczek
Po tym czasie wyciągamy nasze
babeczki i pozostawiamy do wystudzenia. A
kiedy babeczki są już zimne wyciągamy je z foremek, nadziewamy masą kajmakową i
ozdabiamy według własnego uznania np. orzechami czy suszonymi owocami. Proponuję przed nałożeniem
masy wysmarować babeczki marmoladką np. truskawkową, co wspaniale wzbogaci smak
naszych ciasteczek :)
Życzę udanych wypieków i
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz