wtorek, 12 marca 2013

Pierogi ze szpinakiem i czerwoną soczewicą



Pierogów ciąg dalszy. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta, ponieważ jest to jedno z moich ulubionych dań. Poza tym, można je nadziewać dowolnie przez siebie wybieranym farszem. I tak, jako miłośniczka tego dania postanowiłam, że dziś  w moich pierogach pierwsze skrzypce zagrają szpinak i czerwona soczewica. Opłacało się – wyszły wyśmienite. A podsmażone na patelni po prostu bajka.
Zachęcam do ich zrobienia i smakowania!




Składniki
(ok. 50 szt.)

Ciasto na pierogi:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. bardzo ciepłej wody

Farsz:
  • 450 g szpinaku rozdrobnionego
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie farszu:

Soczewicę gotujemy na miękko. Na patelni przygotowujemy szpinak, wyraziście go doprawiając solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie szklimy na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Przygotowanie ciasta:

Zagniatamy energicznie ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka. Lepimy pierożki i gotujemy je w osolonej wodzie, przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi są gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz