Pierogów ciąg dalszy. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo
prosta, ponieważ jest to jedno z moich ulubionych dań. Poza tym, można je nadziewać
dowolnie przez siebie wybieranym farszem. I tak, jako miłośniczka tego dania
postanowiłam, że dziś w moich pierogach pierwsze
skrzypce zagrają szpinak i czerwona soczewica. Opłacało się – wyszły wyśmienite.
A podsmażone na patelni po prostu bajka.
Zachęcam do ich zrobienia i smakowania!
Składniki
(ok. 50 szt.)
Ciasto na pierogi:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. bardzo ciepłej wody
Farsz:
- 450 g szpinaku rozdrobnionego
- 350 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie farszu:
Soczewicę gotujemy na miękko. Na patelni przygotowujemy szpinak,
wyraziście go doprawiając solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
W międzyczasie szklimy na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę. Następnie
wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do
smaku.
Przygotowanie ciasta:
Zagniatamy energicznie ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i
wycinamy kółka. Lepimy pierożki i gotujemy je w osolonej wodzie, przez kilka
minut od wypłynięcia. Pierogi są gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz