poniedziałek, 28 stycznia 2013

Krem brokułowy z grzankami



Zapomniane przeze mnie brokuły stały się bohaterem dzisiejszego obiadu. Przybrały postać kremu, zrobionego z dodatkiem warzyw, dużej ilości pieprzu, chili i samodzielnie przygotowanych grzanek.
Poniżej jak zwykle przepis.
Zapraszam do przygotowania kremu brokułowego z grzankami!





Składniki:
  • 1,5 litra wywaru mięsnego (wykorzystałam ćwiartkę kurczaka bez skóry)
  • 450 g brokułów (mrożonych bądź świeżych)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • grzanki

Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wrzącego wywaru mięsnego. Brokuły dodajemy jak nasze warzywa są jeszcze półtwarde i wszystko gotujemy, aż brokuły się ugotują. Pod koniec, jak wszystkie warzywa mamy miękkie, dodajemy przyprawy i świeżą natkę. Następnie wszystko miksujemy i zupa-krem jest gotowa.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w małą kostkę i podsmażamy je na oliwie z oliwek.
Teraz pozostaje jedynie delektować się pysznym kremem brokułowym z grzankami.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz