Dzisiaj miałam
pracowity dzień. Ambitny plan, jaki sobie założyłam, wykonałam w 100%. Warto
było - wszystko wyszło smaczne. Jednym z dań, które dzisiaj przygotowałam są
pierogi z soczewicą, szpinakiem i mięsem drobiowym jako farszem. Spróbujcie -
nie będziecie zawiedzeni!
Składniki
(na ok. 60 szt.)
Ciasto na pierogi:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. bardzo ciepłej wody
Farsz:
- 4 ćwiartki kurczaka
- 450 g szpinaku rozdrobnionego
- 350 g czerwonej soczewicy
- przyprawy; sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie farszu:
Ćwiartki kurczaka gotujemy, oddzielamy mięso od kości, a następnie je mielimy.
Soczewicę gotujemy na miękko. Szpinak przygotowujemy na patelni, doprawiając go
bardzo wyraziście solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie wszystkie składniki
(mięso mielone, soczewicę i szpinak) dokładnie mieszamy, możemy jeszcze, w
miarę konieczności, doprawić wg własnego uznania. Tak przygotowany farsz jest
gotowy do nadziewania naszych pierogów.
Przygotowanie ciasta:
Zagniatamy energicznie ciasto. Lepimy pierożki i gotujemy je w
osolonej wodzie, przez kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi są gotowe do jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz