sobota, 2 lutego 2013

Pierogi z mięsem, szpinakiem i czerwoną soczewicą



Dzisiaj miałam pracowity dzień. Ambitny plan, jaki sobie założyłam, wykonałam w 100%. Warto było - wszystko wyszło smaczne. Jednym z dań, które dzisiaj przygotowałam są pierogi z soczewicą, szpinakiem i mięsem drobiowym jako farszem. Spróbujcie - nie będziecie zawiedzeni!



Składniki
(na ok. 60 szt.)

Ciasto na pierogi:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. bardzo ciepłej  wody

Farsz:
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 450 g szpinaku rozdrobnionego
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • przyprawy; sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie farszu:

Ćwiartki kurczaka gotujemy, oddzielamy mięso od kości, a następnie je mielimy. Soczewicę gotujemy na miękko. Szpinak przygotowujemy na patelni, doprawiając go bardzo wyraziście solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie wszystkie składniki (mięso mielone, soczewicę i szpinak) dokładnie mieszamy, możemy jeszcze, w miarę konieczności, doprawić wg własnego uznania. Tak przygotowany farsz jest gotowy do nadziewania naszych pierogów.

Przygotowanie ciasta:

Zagniatamy energicznie ciasto. Lepimy pierożki i gotujemy je w osolonej wodzie, przez kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz