sobota, 19 stycznia 2013

Zupa – krem z ciecierzycy



Zupa-krem z ciecierzycą i miętą? Idealna jako zimowy obiad. Ciecierzyca powoduje, że zupa staje się gęsta, a połączenie mięty z peperoncino nadaje jej doskonały smak. Ostre papryczki niesamowicie współgrają z wiosennym powiewem świeżości mięty. Zachęcam do przygotowania tej kuszącej swymi walorami estetycznymi zupy :)




Składniki:
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • 2 puszki ciecierzycy w zalewie
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • sól
  • peperoncino
  • świeża mięta
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do wrzącego wywaru mięsnego. Jak warzywa będą prawie całkowicie miękkie dodajemy ciecierzycę. Wszystko gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy kilkanaście listków mięty i doprawiamy do smaku według naszego uznania. W związku z tym, że ja preferuję ostrzejszą wersję zupy nie żałuję peperoncino. Po ugotowaniu wszystko rozdrabniamy blenderem i nasza zupa-krem jest gotowa. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy listkami mięty.

Bardzo chętnie poznam Wasze wrażenia.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz