Zupa-krem z ciecierzycą i miętą? Idealna jako zimowy obiad. Ciecierzyca powoduje, że zupa staje się gęsta, a połączenie mięty z peperoncino nadaje jej doskonały smak. Ostre papryczki niesamowicie współgrają z wiosennym powiewem świeżości mięty. Zachęcam do przygotowania tej kuszącej swymi walorami estetycznymi zupy :)
Składniki:
- 1 litr wywaru mięsnego
- 2 puszki ciecierzycy w zalewie
- 1 puszka pomidorów w całości
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- sól
- peperoncino
- świeża mięta
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do wrzącego wywaru
mięsnego. Jak warzywa będą prawie całkowicie miękkie dodajemy ciecierzycę.
Wszystko gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy kilkanaście listków mięty i
doprawiamy do smaku według naszego uznania. W związku z tym, że ja preferuję
ostrzejszą wersję zupy nie żałuję peperoncino. Po ugotowaniu wszystko rozdrabniamy
blenderem i nasza zupa-krem jest gotowa. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy
listkami mięty.
Bardzo chętnie poznam Wasze wrażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz