Dziś coś dla
amatorów ostrzejszych smaków marynowanych warzyw. Któż nie pamięta imienin u
cioci, świątecznych stołów bądź innych rodzinnych spotkań, gdzie na stole
„uśmiechała” się do nas i kusiła nas swoimi pięknymi, wyrazistymi kolorami?
Papryka – czerwona, żółta czy zielona. Świetna jako dodatek do kanapek, czy
sałatek zarówno surowa, pieczona jak i marynowana. Pomimo swojego – w przypadku
papryki marynowanej – mocniejszego smaku jest mięciutka a jednocześnie jędrna.
Jeśli chcemy cieszyć się pyszną, marynowaną papryką, czeka nas troszkę pracy :)
Gotowi? To zaczynamy!
Składniki:
- ok. 3 kg papryki, najlepiej mięsistej, dowolnego koloru.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy wg naszego uznania i
zostawiamy do lekkiego wysuszenia.
Zalewa - składniki:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżka soli
- 6 łyżek cukru
- 5 szklanka wody
- liść laurowy (kilka, ok. 4-5)
- gorczyca (1 łyżkę)
- olej
Przygotowanie:
Wyjmujemy słoiki, ustawiamy je do góry dnem i pozostawiamy do
wystygnięcia.
Teraz pozostaje nam poczekać aż nasza papryka będzie gotowa (zazwyczaj
daję jej ok. 2 tyg.), a później będziemy się cieszyć jej niepowtarzalnym
smakiem.
Będzie mi miło, jak podzielisz się swoimi wrażeniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz