poniedziałek, 14 stycznia 2013

Papryka marynowana



Dziś coś dla amatorów ostrzejszych smaków marynowanych warzyw. Któż nie pamięta imienin u cioci, świątecznych stołów bądź innych rodzinnych spotkań, gdzie na stole „uśmiechała” się do nas i kusiła nas swoimi pięknymi, wyrazistymi kolorami? Papryka – czerwona, żółta czy zielona. Świetna jako dodatek do kanapek, czy sałatek zarówno surowa, pieczona jak i marynowana. Pomimo swojego – w przypadku papryki marynowanej – mocniejszego smaku jest mięciutka a jednocześnie jędrna. Jeśli chcemy cieszyć się pyszną, marynowaną papryką, czeka nas troszkę pracy :)
Gotowi? To zaczynamy!




Składniki:

  • ok. 3 kg papryki, najlepiej mięsistej, dowolnego koloru.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy wg naszego uznania i zostawiamy do lekkiego wysuszenia.

Zalewa - składniki:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek cukru
  • 5 szklanka wody
  • liść laurowy (kilka, ok. 4-5)
  • gorczyca (1 łyżkę)
  • olej

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy sól, cukier, liść laurowy i gorczycę. Czekamy aż się zagotuje. W międzyczasie słoiki napełniamy pokrojoną papryką, a następnie dodajemy gorącą zalewę. Do każdego słoiczka dodajemy po 1 łyżeczce oleju i zakręcamy słoiki. Zamknięte słoiki wstawiamy do garnka z zimną wodą, i gotujemy. Pasteryzowanie słoików trwa 20 min od momentu zagotowania wody.
Wyjmujemy słoiki, ustawiamy je do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Teraz pozostaje nam poczekać aż nasza papryka będzie gotowa (zazwyczaj daję jej ok. 2 tyg.), a później będziemy się cieszyć jej niepowtarzalnym smakiem.

Będzie mi miło, jak podzielisz się swoimi wrażeniami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz