Szaro, buro i ponuro? Nic z tego. To, że na zewnątrz jest jeszcze niewiele słońca, nie oznacza, że na naszych talerzach też ma panować smutek. I tak, aby się nie poddawać panującym warunkom pogodowym (choć wczoraj było sporo słońca) na dziś proponuję ryż z dodatkiem kolorowych warzyw. Co prawda na świeżą fasolkę szparagową musimy jeszcze poczekać, ale bynajmniej ta mrożona nie jest gorsza. Potrawa smaczne i bardzo estetyczna. A nie od dziś wiadomo, jakie to istotne, w końcu jemy również oczami. Zapraszam na ryż z warzywami!
Składniki (na 4 – 5 osób):
- 200 g ryżu
- krojone pomidory (200 g)
- 200 g zielonej, szparagowej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- ok. 10 pieczarek
- cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, peperoncino
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę i pokrojone w ósemki pieczarki podsmażamy na
oliwie z oliwek. Następnie przekładamy je do garnka dodając fasolkę szparagową
oraz krojone pomidory. Wszystko gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy pokrojoną w
paseczki paprykę (żółtą i czerwoną) i trzymamy na ogniu, aż papryka zmięknie,
nie pozwólmy jednak aby się rozgotowała. Pod koniec nasze warzywa przyprawiamy
do smaku. W międzyczasie gotujemy ryż. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz