niedziela, 3 marca 2013

Ryż z warzywami


Szaro, buro i ponuro? Nic z tego. To, że na zewnątrz jest jeszcze niewiele słońca, nie oznacza, że na naszych talerzach też ma panować smutek. I tak, aby się nie poddawać panującym warunkom pogodowym (choć wczoraj było sporo słońca) na dziś proponuję ryż z dodatkiem kolorowych warzyw. Co prawda na świeżą fasolkę szparagową musimy jeszcze poczekać, ale bynajmniej ta mrożona nie jest gorsza. Potrawa smaczne i bardzo estetyczna. A nie od dziś wiadomo, jakie to istotne, w końcu jemy również oczami. Zapraszam na ryż z warzywami!




Składniki (na 4 – 5 osób):

  • 200 g ryżu
  • krojone pomidory (200 g)
  • 200 g zielonej, szparagowej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ok. 10 pieczarek
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, peperoncino

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę i pokrojone w ósemki pieczarki podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie przekładamy je do garnka dodając fasolkę szparagową oraz krojone pomidory. Wszystko gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę (żółtą i czerwoną) i trzymamy na ogniu, aż papryka zmięknie, nie pozwólmy jednak aby się rozgotowała. Pod koniec nasze warzywa przyprawiamy do smaku. W międzyczasie gotujemy ryż. Gotowe!

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz