W oczekiwaniu na nadejście wiosny zapraszam do przygotowania pysznego ciasta o korzenno-kakaowo-cynamonowym smaku z polewą czekoladową. Chwila w towarzystwie ciasta marchewkowego i filiżanki herbaty z pewnością wprowadzi Was w miły nastrój.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szkl cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- pokruszone orzechy włoskie, laskowe (100 g – 150 g)
Składniki na polewę czekoladową:
- 3-4 łyżki mleka
- ok 50 g masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
Przepis na przygotowanie polewy
czekoladowej znajdziesz tu.
Przygotowanie i pieczenie:
Jajka (całe) ubijamy z cukrem. Następnie do masy dodajemy
olej oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Cały
czas miksując dosypujemy cynamon, przyprawę piernikową oraz kakao. Na końcu
wrzucamy pokruszone orzechy i mieszamy.
W międzyczasie smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułką
tartą (bądź wykładamy papierem do pieczenia). Przekładamy naszą masę do formy i
wstawiamy do nagrzanego do 180
°C piekarnika i
pieczemy przez ok 60 min. Dobrze jest sprawdzić wykałaczką czy ciasto się
upiekło i ewentualnie potrzymać je do 1 h 15 min.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta dekorujemy je polewą
czekoladową i właściwie po chwili jest gotowe do jedzenia. Ciasto nie jest
suche, a przyprawy korzenne oraz orzechy nadają mu wyjątkowy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz