czwartek, 14 marca 2013

Marchwiak


W oczekiwaniu na nadejście wiosny zapraszam do przygotowania pysznego ciasta o korzenno-kakaowo-cynamonowym smaku z polewą czekoladową. Chwila w towarzystwie ciasta marchewkowego i filiżanki herbaty z pewnością wprowadzi Was w miły nastrój.




Składniki:

  •  4 jajka
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • pokruszone orzechy włoskie, laskowe (100 g – 150 g)


Składniki na polewę czekoladową:
  • 3-4 łyżki mleka
  • ok 50 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Przepis na przygotowanie polewy czekoladowej znajdziesz tu.

Przygotowanie i pieczenie:

Jajka (całe) ubijamy z cukrem. Następnie do masy dodajemy olej oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, przyprawę piernikową oraz kakao. Na końcu wrzucamy pokruszone orzechy i mieszamy.

W międzyczasie smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułką tartą (bądź wykładamy papierem do pieczenia). Przekładamy naszą masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy przez ok 60 min. Dobrze jest sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło i ewentualnie potrzymać je do 1 h 15 min.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta dekorujemy je polewą czekoladową i właściwie po chwili jest gotowe do jedzenia. Ciasto nie jest suche, a przyprawy korzenne oraz orzechy nadają mu wyjątkowy smak.

Zapraszam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz