Zastanawiając się nad tym, co chętnie zjadłabym dzisiaj na
obiad, uzmysłowiłam sobie, że zatęskniłam za orientalnym smakiem. Długo nie
myślałam co zaspokoi moje kulinarne tęsknoty. Klamka zapadła - makaron chiński
z warzywami i kurczakiem. Jako że potrawa nie jest czasochłonna, szybko mogłam
cieszyć się jej smakiem i zapachem.
Was również zachęcam do przygotowania domowej
chińszczyzny, smacznej i aromatycznej.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pierś z kurczaka
- paczka makaronu chińskiego (100 g)
- mrożona mieszanka warzyw chińskich
- sos sojowy ciemny
- oliwa
- przyprawy sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy przez chwilę w
sosie sojowym. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy
je przez 5-10 minut. Następnie dodajemy mrożone warzywa i gotujemy ok. 10 - 15
minut, na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy do smaku sos sojowy, pieprz i
ewentualnie sól (sos sojowy też jest słony, zatem warto spróbować, czy nasze
warzywa faktycznie wymagają soli).
W międzyczasie przygotowujemy makaron sojowy według przepisu
producenta (zwykle wystarczy zalać go wrzącą wodą i odczekać kilka minut). Gotowy
makaron wykładamy na talerze i dodajemy nasze warzywa z kurczakiem.
Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak usiąść i delektować się
chińszczyzną w domowym zaciszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz