poniedziałek, 18 marca 2013

Makaron chiński z warzywami i kurczakiem




Zastanawiając się nad tym, co chętnie zjadłabym dzisiaj na obiad, uzmysłowiłam sobie, że zatęskniłam za orientalnym smakiem. Długo nie myślałam co zaspokoi moje kulinarne tęsknoty. Klamka zapadła - makaron chiński z warzywami i kurczakiem. Jako że potrawa nie jest czasochłonna, szybko mogłam cieszyć się jej smakiem i zapachem.
Was również zachęcam do przygotowania domowej chińszczyzny, smacznej i aromatycznej.




Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka
  • paczka makaronu chińskiego (100 g)
  • mrożona mieszanka warzyw chińskich
  • sos sojowy ciemny
  • oliwa
  • przyprawy sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy przez chwilę w sosie sojowym. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy je przez 5-10 minut. Następnie dodajemy mrożone warzywa i gotujemy ok. 10 - 15 minut, na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy do smaku sos sojowy, pieprz i ewentualnie sól (sos sojowy też jest słony, zatem warto spróbować, czy nasze warzywa faktycznie wymagają soli).

W międzyczasie przygotowujemy makaron sojowy według przepisu producenta (zwykle wystarczy zalać go wrzącą wodą i odczekać kilka minut). Gotowy makaron wykładamy na talerze i dodajemy nasze warzywa z kurczakiem.
Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak usiąść i delektować się chińszczyzną w domowym zaciszu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz