środa, 27 marca 2013

Kanapka z bakłażanem


Panino con melanzane, to obok espresso, obowiązkowy punkt podczas każdego mojego pobytu w słonecznej Italii. Kanapka z bakłażanem, to nie tylko cudowna kompozycja smaków, ale również piękne kolory. A że wiosna gdzieś pobłądziła postanowiłam przygotować takie kanapki na kolację. Podstawą jest grillowany bakłażan, puszysta mozzarella i pachnąca bazylia. Nie dajcie się długo namawiać, wystarczy chwila, żeby cieszyć się naprawdę dobrym smakiem i pięknym zapachem.




Składniki na 4 bułki:
  • 1 średni bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia
  • bułki – ciabatty
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, kroimy na plasterki (ok. 1 cm), solimy z obu stron i odstawiamy na 15-30 min. Następnie płuczemy i wyciskamy delikatnie w dłoniach. Tak przygotowane plastry smarujemy po obu stronach oliwą z oliwek i grillujemy.
Bułki – ciabatty – kroimy, układamy na nich pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę oraz grillowanie bakłażany, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do czasu, aż pieczywo będzie chrupiące (ale nie twarde jak suchar). Gdy nasze ciabatty będą gotowe na wierzch kładziemy cienkie plasterki mozzarelli, pomidora i posypujemy listkami świeżej bazylii.

Tak przygotowanym kanapkom nie sposób się oprzeć.

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz