Panino con melanzane, to obok espresso, obowiązkowy punkt podczas każdego mojego pobytu w słonecznej Italii. Kanapka z bakłażanem, to nie tylko cudowna kompozycja smaków, ale również piękne kolory. A że wiosna gdzieś pobłądziła postanowiłam przygotować takie kanapki na kolację. Podstawą jest grillowany bakłażan, puszysta mozzarella i pachnąca bazylia. Nie dajcie się długo namawiać, wystarczy chwila, żeby cieszyć się naprawdę dobrym smakiem i pięknym zapachem.
Składniki na 4 bułki:
- 1 średni bakłażan
- 2 kulki mozzarelli
- 2 pomidory
- świeża bazylia
- bułki – ciabatty
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, kroimy na plasterki (ok. 1 cm), solimy z obu stron i
odstawiamy na 15-30 min. Następnie płuczemy i wyciskamy delikatnie w dłoniach.
Tak przygotowane plastry smarujemy po obu stronach oliwą z oliwek i grillujemy.
Bułki – ciabatty – kroimy, układamy na nich
pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę oraz grillowanie bakłażany, wstawiamy do
rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do czasu, aż pieczywo będzie chrupiące (ale
nie twarde jak suchar). Gdy nasze ciabatty będą gotowe na wierzch kładziemy cienkie
plasterki mozzarelli, pomidora i posypujemy listkami świeżej bazylii.
Tak przygotowanym kanapkom nie sposób się oprzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz