Sama nie wiem dlaczego jeszcze nie pojawiła się tu jedna z moich ulubionych potraw, choć gości na moim stole dosyć często. I mimo, że dla niektórych to nic wielkiego, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją penne z sosem pomidorowym. Co prawda sezon pysznych i pachnących pomidorów jeszcze nie nadszedł, ale te zamknięte w puszce (w całości bądź pod postacią przecieru) też się doskonale bronią. A towarzystwo świeżej bazylii nadaje daniu doskonały aromat. Zapraszam do przyrządzenia bardzo smacznej i kolorowej potrawy, która pozytywnie wpływa na nasz nastrój :)
Składniki (na 3-4 porcje):
- 40 dkg mięsa mielonego
- 200–300 g makaronu penne
- przecier pomidorowy (500 g)
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, peperoncino, zioła prowansalskie, świeży czosnek, kilka listków świeżej bazylii
Opcjonalnie:
parmezan
Przygotowanie:
Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek, podsmażamy mięso dodając
wyciśnięty przez praskę czosnek i peperoncino. Następnie przekładamy je do
garnka i dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojone na połówki oliwki.
Gotujemy ok. 10-15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod
koniec wsypujemy zioła prowansalskie oraz doprawiamy do smaku solą i
peperoncino. Po chwili sos pomidorowy jest gotowy.
Ugotowany - al dente - makaron polewamy sosem pomidorowym i dekorujemy
listkami bazylii. Dla podkreślenia smaku możemy posypać nasze danie parmezanem
i … obiad gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz