czwartek, 21 marca 2013

Penne z sosem pomidorowym


Sama nie wiem dlaczego jeszcze nie pojawiła się tu jedna z moich ulubionych potraw, choć gości na moim stole dosyć często. I mimo, że dla niektórych to nic wielkiego, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją penne z sosem pomidorowym. Co prawda sezon pysznych i pachnących pomidorów jeszcze nie nadszedł, ale te zamknięte w puszce (w całości bądź pod postacią przecieru) też się doskonale bronią. A towarzystwo świeżej bazylii nadaje daniu doskonały aromat. Zapraszam do przyrządzenia bardzo smacznej i kolorowej potrawy, która pozytywnie wpływa na nasz nastrój :)





Składniki (na 3-4 porcje):

  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 200–300 g makaronu penne
  • przecier pomidorowy (500 g)
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, peperoncino, zioła prowansalskie, świeży czosnek, kilka listków świeżej bazylii

Opcjonalnie: parmezan

Przygotowanie:

Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek, podsmażamy mięso dodając wyciśnięty przez praskę czosnek i peperoncino. Następnie przekładamy je do garnka i dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojone na połówki oliwki. Gotujemy ok. 10-15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wsypujemy zioła prowansalskie oraz doprawiamy do smaku solą i peperoncino. Po chwili sos pomidorowy jest gotowy.

Ugotowany - al dente - makaron polewamy sosem pomidorowym i dekorujemy listkami bazylii. Dla podkreślenia smaku możemy posypać nasze danie parmezanem i … obiad gotowy.

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz