wtorek, 5 marca 2013

Krem z zielonego groszku



Zielono mi... słowa piosenki Agnieszki Osieckiej towarzyszyły mi już od kilku dni do tego stopnia, że zainspirowały mnie dziś do przyrządzenia pysznego kremu z zielonego groszku. Przygotowany z dodatkiem warzyw, ziół i peperoncino stanowił niesamowitą ucztę dla moich kubków smakowych. Pozwólcie, aby Wam również było zielono ..
Zapraszam do przygotowania kremu groszkowego!




Składniki:
  • 1,5 litra wywaru mięsnego (wykorzystałam ćwiartkę kurczaka bez skóry)
  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 2 małe ziemniaki
  • mała cebula
  • oliwa z oliwek (do zeszklenia cebuli)
  • przyprawy: sól, pieprz, peperoncino, szczypta rozmarynu i kolendry

Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wrzącego wywaru mięsnego. Gdy warzywa są półtwarde dodajemy mrożony groszek dalej gotując. W międzyczasie na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy ją do naszego wywaru. Pod koniec gotowania, jak wszystkie warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku. Następnie wszystko miksujemy i zupa-krem jest gotowa.

Krem z zielonego groszku możemy podawać z kiełkami, śmietaną czy posiekaną natką pietruszki – w zależności od Waszych upodobań.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz