Zielono mi... słowa
piosenki Agnieszki Osieckiej towarzyszyły mi już od kilku dni do tego stopnia,
że zainspirowały mnie dziś do przyrządzenia pysznego kremu z zielonego groszku.
Przygotowany z dodatkiem warzyw, ziół i peperoncino stanowił niesamowitą ucztę
dla moich kubków smakowych. Pozwólcie, aby Wam również było zielono ..
Zapraszam do przygotowania kremu groszkowego!
Składniki:
- 1,5 litra wywaru mięsnego (wykorzystałam ćwiartkę kurczaka bez skóry)
- 450 g mrożonego groszku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 2 małe ziemniaki
- mała cebula
- oliwa z oliwek (do zeszklenia cebuli)
- przyprawy: sól, pieprz, peperoncino, szczypta rozmarynu i kolendry
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wrzącego wywaru
mięsnego. Gdy warzywa są półtwarde dodajemy mrożony groszek dalej gotując. W
międzyczasie na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy ją
do naszego wywaru. Pod koniec gotowania, jak wszystkie warzywa są miękkie, doprawiamy
do smaku. Następnie wszystko miksujemy i zupa-krem jest gotowa.
Krem z zielonego groszku możemy podawać z kiełkami, śmietaną czy
posiekaną natką pietruszki – w zależności od Waszych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz