wtorek, 2 kwietnia 2013

Pancakes


Po świątecznej rozpuście jedzeniowej dobrze skosztować coś lekkiego. Idealne na dobry początek dnia to puszyste i miękkie naleśniki, pancakes, bardzo często serwowane z syropem klonowym. U mnie to był strzał w 10., rozeszły się w mgnieniu oka, wprawiając wszystkich w doskonały nastrój. Moja propozycja podania to pancakes z miodem bądź konfiturą i cukrem pudrem.





Składniki:

·         2 szkl mąki
·         2 jaja
·         1,5 szkl mleka
·         75 g rozpuszczonego masła
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki cukru pudru
·         szczypta soli

Opcjonalnie jako dodatki: 

miód
ulubiona konfitura
syrop klonowy

Przygotowanie i pieczenie:

Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich przesianą mąkę, mleko proszek do pieczenia cukier puder i sól. Jako ostatnie wlewamy roztopione masło. Całość miksujemy i odstawiamy na chwilę. Następnie rozgrzewamy patelnię i nie dodając tłuszczu smażymy nasze naleśniki, zmniejszając ogień dając szansę aby nasze naleśniki były pulchne.

Po usmażeniu serwujemy nasze placuszki według własnego upodobania. 


Smacznego!

Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz