Po świątecznej rozpuście jedzeniowej dobrze skosztować coś lekkiego. Idealne na dobry początek dnia to puszyste i miękkie naleśniki, pancakes, bardzo często serwowane z syropem klonowym. U mnie to był strzał w 10., rozeszły się w mgnieniu oka, wprawiając wszystkich w doskonały nastrój. Moja propozycja podania to pancakes z miodem bądź konfiturą i cukrem pudrem.
Składniki:
·
2 szkl mąki
·
2 jaja
·
1,5 szkl mleka
·
75 g rozpuszczonego masła
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżki cukru pudru
· szczypta soli
Opcjonalnie jako dodatki:
miód
ulubiona konfitura
syrop klonowy
Przygotowanie i pieczenie:
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich przesianą mąkę, mleko
proszek do pieczenia cukier puder i sól. Jako ostatnie wlewamy roztopione masło.
Całość miksujemy i odstawiamy na chwilę. Następnie rozgrzewamy patelnię i nie dodając
tłuszczu smażymy nasze naleśniki, zmniejszając ogień dając szansę aby nasze naleśniki
były pulchne.
Po usmażeniu serwujemy nasze placuszki według własnego upodobania.
Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz